Mandy’s Column

WPK/Westlandia

Ook een scheidsrechter kan winnen en verliezen 

Iedere wedstrijd komen ze weer in hun mooie zwarte tenue het veld opgelopen. Soms zijn ze alleen en soms samen met hun maat, maar altijd met een grote glimlach op hun gezicht. Ze mogen weer en zijn er klaar voor om er een mooi potje handbal van te maken. Eigenlijk zijn het net spelers alleen dan in een ander tenue.  

In de poule van dames 2 zien we maar zelden scheidsrechters van onder de 55 jaar. Hier maak ik mij grote zorgen over. Natuurlijk prijzen wij onszelf gelukkig dat zij nog ieder weekend met hun fluit op het veld verschijnen, maar hoe gaan we dat doen over 20 jaar? Zonder scheidsrechters geen handbal! Dus moeten we dan op zoek naar een andere sport? Ik mag hopen van niet, want geen sport is zo leuk als handbal! 

Toch weet ik wel waar het vandaan komt dat niemand meer wilt fluiten. Het maakt niet uit wat er gebeurd, de scheidsrechter krijgt altijd de schuld. Of het nu gaat om die vrije bal die toch een penalty had moeten zijn. Of een te makkelijk gegeven rode kaart. Na de wedstrijd zal de scheidsrechter altijd nog besproken worden en meestal niet in positieve zin. Mijn vraag hierop: “Waarom mag een speler wel drie ballen over het doel heen gooien en mag een scheidsrechter geen fouten maken?” Die speler kan het in andere acties nog weer goedmaken en dan heeft hij alsnog een goede wedstrijd gespeeld. Maar wat de scheidsrechter ook doet, die ene beslissing zal hem nooit vergeven worden.  

Scheidsrechters, het zijn net spelers. De ene keer zal de scheids trots zijn op hoe hij gefloten heeft en de andere keer zal hij met een rotgevoel naar huis gaan, omdat alles net verkeerd uitpakte. De ene keer zal hij de wedstrijd winnen en soms zal hij verliezen, net als alle andere spelers van dit mooie spel. Het enige verschil is dat er bij die andere spelers een team klaar staat om hem op te vangen. Ze zullen hem helpen en zorgen dat het de volgende wedstrijd wel weer goed gaat. Maar wie is er voor de scheidsrechter? Juist, het publiek, de coaches en de spelers die nog even zeggen dat hij echt slecht heeft gefloten. En heeft de scheids de wedstrijd een keer gewonnen? Dan zal hij niks horen.  

Als wij over 20 jaar niet op zoek willen naar een andere sport omdat er geen scheidsrechters meer over zijn, dan moeten we daar wat aan doen! Laat de scheidsrechter weten wanneer hij de wedstrijd gewonnen heeft en sta voor hem klaar als hij een keer verloren heeft. Ook een scheidsrechter wil leren van zijn fouten en het horen als hij het goed gedaan heeft. Laat de scheidsrechter deel zijn van beide teams. Dan zal hij blijven verschijnen met die grote glimlach op zijn gezicht.