Mandy’s Column

WPK/Westlandia

Kleedkamerliefde

Het bestaat uit vier muren die een klein hok vormen. De oude goedkope tegeltjes aan de muur en een koude vloer zorgen voor een kille uitstraling. De ijzeren bankjes waar je nooit lekker op kunt zitten en de enorme hoeveelheid kapstokhaakjes waar iedereen wel eens zijn hoofd tegen heeft gestoten maken het niet heel veel beter op. We hebben het hier natuurlijk over de kleedkamer. Iedere keer weer is het de vraag hoe we het hok achter de gesloten deuren aantreffen. En toch is dit de plek waar het gebeurt.

Het is een zondagmiddag en er staat een heerlijk potje handbal op ons te wachten in de Pijl. Met het hele team lopen we lachend naar de kleedkamer. We hebben er zin in. In de kleedkamer begint iedereen met het klaarmaken voor de wedstrijd. De vloer van de kleedkamer is nog een beetje nat en ik vraag mezelf af waar het vandaan komt. Heeft het team hiervoor zo lang staan douchen, omdat dit samen altijd zo gezellig is? Of heeft er iemand boos zijn bidon kapot gegooid, omdat hij het niet eens was met de beslissingen die er werden genomen? Ik zou het niet weten. Het zou ook zomaar het water van een langzaam smeltende icepack kunnen zijn of een heleboel tranen over die zoveelste blessure. Maar misschien zijn het wel de druppels van de spuitende champagne fles en het buikglijden wat daarbij hoort als je kampioen bent geworden.

Ik besef me ineens dat er in de kleedkamer altijd ruimte is voor de grootste blijdschap en het diepste verdriet. Waar we alles delen, van vergeten handdoeken tot de mooiste verhalen van gisteravond. Dit is de plek waar alles samenkomt en daar zullen de koude vloer en kleine, niet lekker zittende bankjes niks aan veranderen.

Mijn coach komt binnen en vraagt of ik er klaar voor ben. Ik schrik op uit gedachte. Ik heb helemaal omgekleed, mijn haren zijn gevlochten en de braces zijn omgebonden. Laat die wedstrijd maar komen. Vol vechtlust zullen we strijden voor de winst, zodat we daarna moe maar voldaan neer kunnen ploffen in die kleedkamer. Die kille kleedkamer waar juist alles gebeurt. “Ja, natuurlijk ben ik er klaar voor!”