Het weekend van…

Trainer Marc klein schrijft over de afgelopen week en weekend

Het Weekend van... De Laatste!

De laatste!

Zondag stond dames 2 voor het laatst in de hal om het seizoen af te sluiten. Dames 1 had de avond ervoor de laatste ballen al op het goal gegooid. Laten we daar eens mee beginnen.

Een derby tussen Westlandia en Verburgh geeft altijd wat spanning en sensatie met zich mee. Daarnaast was het ook de laatste wedstrijd voor een aantal van de dames in het shirt, trainngspak van de selectie van Westlandia. Jenny heeft aangegeven dat zij gaat stoppen na 10 jaar in de selectie gespeeld te hebben. Zij blijft natuurlijk zichtbaar bij Westlandia misschien in een van de andere damesteams. Daarnaast nemen we, helaas, afscheid van mijn rechterhand Monique Elias. Zij was de regelneef van de selectie. Het invullen van de oefenwedstrijden in de voorbereidingen, transport naar de uitwedstrijden, alles rond de wedstrijden, klankbord voor de speelsters en noem maar op. Zonder haar had het niet soepel gelopen. Een appje en het werd geregeld. Daarvoor wil ik haar heel erg bedanken.

De wedstrijd zelf was spannend tot de laatste seconde. Voor de rust verdedigend op eilandjes. Daar maakte Verburgh dankbaar gebruik van. De Linker opbouw kon vrij schieten en het duurde even voordat we grip kregen op die aanvalster. Uiteindelijk werd het wat beter in de dekking en konden van vier achter terug komen naar 18-16. Dat was de ruststand. In de rust de dekking op scherp kunnen krijgen want na 10 minuten stonden we er twee voor. Verburgh kon bij blijven en we liepen niet verder uit. Nog twee minuten en Verburgh komt op 1 achter. Maar we hebben met het koppie uitgespeeld. 28-29 de eindstand.
Hierna was het party, zowel bij Verburgh als bij Westlandia werd de 3e helft uitbundig gevierd.

Dames 2 op zondag speelde een wat rommelige wedstrijd waar leuk handbal werd afgewisseld met slordig spel. Dit gebeurde aan beide kanten. De dekking van dames 2 stond beter dan die van WHC. Maar er werd niet veel gescoord die eerste helft door beide teams. 10-7 met de rust. Na de rust leek WHC even grip te krijgen maar al snel bleek dat Westlandia constanter was en minder fouten maakten waardoor ze de voorsprong niet uit handen gaven. Eindstand 21-17 een mooie afsluiting van het seizoen.

Het was een bijzonder seizoen. Na het vertrek van maar liefst 6 speelsters uit de selectie, een aantal uit 1 en 2, was het schuiven en zoeken naar de beste opstellingen voor beide teams. Doordat er wat nieuwe meiden bij waren gekomen moest er hard gewerkt worden om de samenwerking voor elkaar te krijgen. Voor de kerst had dames 1 hun beste wedstrijden ook al waren de uitwedstrijden een probleem. De thuiswedstrijden werden allemaal gewonnen en dat zorgde dat we lang uitzicht hadden op plek 2 en 3. Helaas knakte er iets en werd het winnen van wedstrijden na de kerstperiode lastiger en werd er zelfs een keer thuis verloren. Maar ondanks dit hebben de dames zich maximaal gegeven om zo hoog mogelijk te eindigen. We zijn 5e geworden in de poule na grote aanpassingen in de selectie.

Dames 2 hadden het in het begin van het seizoen moeilijk. Verloren soms onnodig maar pakte punten daar waar het moest. Maar wat een stijgende lijn zat er in dat team. Ondanks de verliezen bleven ze de schouders eronder zetten en gingen ze vol voor iedere wedstrijd. De laatste weken wisten de dames te winnen van teams waar ze in de eerste helft van hadden verloren. Zo werd nummer 2, 5, 6, en 7 verslagen en door die punten te pakken konden ze superveilig op de 8ste plaats eindigen.

Wat zal het volgend seizoen brengen? Ik weet het niet maar ik ga wel door. Het is nog zoeken naar aanvulling voor in mijn begeleidingsteam. Overleg met Monique over de werkzaamheden en vraag dan gelijk of ik een veeleisende coach ben voor mijn begeleidingsteam als u interesse heeft in deze leuke functie.

Natuurlijk wil ik ook Dini (begeleidster dames 2), William (coach dames 2), Tim (assisterend tijdens de trainingen), Sarah (fysiotherapeut) en Sanne (fysio dames selectie) en Lisa Borner (Tough Minds) voor de psychologische ondersteuning, bedanken voor al hun hulp en samenwerking.

Last but not least wil ik natuurlijk ook het publiek bedanken voor de aanmoedigingen tijdens thuis en uit wedstrijden.

TOT VOLGEND SEIZOEN.

Hte Weekend van... Goeie Punten

Goeie punten,

Na het verlies van de derby van vorige week kwam deze week Nieuwegein bij ons op bezoek. De uitwedstijd was met 1 punt verschil verloren en we hadden dus nog een appeltje te schillen. De trainingen werden benut om eens goed de afspraken na te lopen die wij hebben staan qua verdedigen en aanval. Dat de dames de training hebben opgenomen bleek wel uit de start van de wedstrijd.
Nieuwegein had de grootste moeite om de bal naar de cirkel of in het doel te krijgen. Samenwerken en verrassend verdedigen en waren ze door de dekking gekomen dan was daar nog Kim die ze moesten passeren. Binnen 6 minuten was het 7-0. Ik ga dan vaak geloven in 10-0 en hoop dat ze hun scherpte vast kunnen houden. Uiteindelijk scoorde Nieuwegein het eerste punt maar daar waar je wel eens twijfels krijgt binnen de dekking ging er een tandje bij. Alleen de mid opbouw van Nieuwegein maakt het ons nog moeilijk maar we gingen de rust in met 15-7 voorsprong.
In de rust nog even een aantal dingen aanhalen die we vooral moesten blijven doen. Maar iedereen van het team was van mening dat hard blijven werken en knokken voor iedere bal de winst zou binnen halen. Helaas kregen we geen grip op de midopbouw, Jenny probeerde het zelfs met haar hoofd om deze dame tegen te houden, maar de anderen konden proberen wat ze wilden het was lastig passeren. Ballen werden onderschept, hoeken werden afgeschermd en ook Aletta stond haar doel goed te verdedigen. De voorsprong werd niet meer uit handen gegeven en iedereen heeft zijn puntje meegepikt. De dames speelde vrij en er was duidelijk te merken dat ze wilden laten zien dat vorige week maar 1 offday was. Op naar volgende week tegen Oliveo daar gaan we deze lijn voortzetten.

Dames 2 speelde tegen de nummer 3 Hellas 2 uit hun poule. In dit team zitten geroutineerde oud eerste speelsters, een paar daarvan hadden de avond ervoor wel met 1 meegedaan, maar kunnen op routine lekker spelen. De eerste helft had Hellas zeker in de hand, het was lastig om de geroutineerde dames uit hun ritme te krijgen. De rust 15-7 en moesten de neuzen allemaal dezelfde kant op gezet worden. Op een of andere manier kwam er meer geloof in het spel en kregen de dames meer grip op de wedstrijd. Het tempo ging omhoog en er werd scherper geschoten waardoor langzaam de wedstrijd omsloeg. De tweede helft werd winnend afgesloten 13-17. Eindstand voor Hellas 28-24 maar met opgeheven hoofd de kleedkamer in en dit gevoel vasthouden voor de volgende wedstrijd tegen NEA thuis.

Het Weekend van.. zeg maar gerust het halve seizoen van….

Het weekend van zeg maar gerust het halve seizoen van….

Na de derby tegen Verburgh dacht ik “laat ik maar weer eens wat op de site gaan zetten”. Inspiratie om te schrijven was niet aanwezig. Het was belangrijker voor mij om mijn energie te stoppen in alle zaken die echt te maken hebben met het team. Me richten op trainingen die wij als team nodig hebben om onze vaardigheden te verbeteren. Dus internet afstruinen, video’s bekijken en onze wedstrijden analyseren waren belangrijk items deze periode.
De afgelopen maanden hebben we met het team wisselend gepresteerd. Ik heb mooie wedstrijden gezien waar we redelijk constant speelde maar ook minder mooie wedstrijden waar we collectief faalde. Maar langzaam maar zeker groeit het team, keepers worden beter, speelsters gaan elkaar begrijpen en vinden, tactisch gaat het beter en de conditie blijft goed. Vorige week wonnen we de eerste uitwedstrijd van het seizoen. Binnen deze poule is er nogal gedoe over spelen met/zonder hars. Wij vinden het heerlijk om te spelen met hars dus veelal gaat het daar al mis. Maar dit keer werd het een spannende wedstrijd tegen VHC. Worstelen met een bal zonder hars en daardoor met ons zelfvertrouwen. Gelukkig viel het kwartje een keer onze kant op. De terug weg, met gezonde pizza’s, was daarom heerlijk.

Vandaag stond de derby tegen Verburgh op de agenda. Dit team presteert de laatste weken goed heeft mooie uitslagen en dat maakt een derby dus nog spannender. Na het fluitsignaal gingen we fel van start. Een goede dekking en zelfverzekerde schoten zorgde al snel voor een voorsprong. Maar langzaam maar zeker kwam ook Verburgh in opstand. De weerstand werd groter en we moesten nog meer aan de bak om tot scoren te komen. Wij creëren dan wel kansen maar het resultaat was vaak paal of keeper. Maar ondanks alle missers stonden we met de rust nog wel 4 punten voor. Na de rust zouden we verder gaan met de dingen die we voor de rust uitvoerde. Strak dekkend, houden aan afspraken en geconcentreerd blijven werken. Helaas kwamen we, terecht in ondertalsituaties terecht. 5 dames, 4 dames…. Maar door hard werken, schuiven links rechts en anticiperen wisten we de schade te beperken. Tot score kwamen we 1 keer en Verburg wist toch dichter bij te komen. Pas toen er weer wat meer met de voeten werd gewerkt en wat minder met de armen konden we weer grip krijgen op de aanval van Verburgh. We liepen weer uit door een aantal mooie snelle tegenaanvallen. Het werd een echte derby waar de strijd om te winnen zoveel druk verzorgde dat er heel veel vang en afspeelfouten werden gemaakt van beide kanten. De eindstand 27-24 in ons voordeel bezorgd ons een mooie vierde plek aan het eind van dit jaar. 1 punt achter op de nummer drie die wij gaan treffen op zaterdag 7 januari om 19.45.

Dames twee heeft het moeilijker maar staat ondanks, het verlies van afgelopen zaterdag tegen de nummer 2 WHC van de hoofklasse, nog steeds veilig en met nog een mooie helft van het seizoen voor de boeg kunnen ze nog wel een aantal plaatsjes stijgen. Zij gaan in het nieuwe jaar op zaterdag 7 januari naar ROAC toe om daar te starten aan de tweede helft van het seizoen.

Wij wensen iedereen fijne feestdagen en hopen jullie in het sportieve 2017 weer op de tribune te zien.

Het Weekend van.. De Doelpunten

De doelpunten…

Dames 1 mocht op zaterdag avond aantreden tegen Oliveo. Oliveo vorig jaar netjes kampioen geworden in de hoofdklasse staat onderaan de 2e divisie en heeft zichtbaar moeite met het niveauverschil. Met 4 wedstrijden gespeeld zou men langzaam wel ingespeeld kunnen raken. Daarom hadden we afgesproken scherp van start te gaan en zorgen dat wij het spel zouden maken.
De eerste helft was het even wennen. Afspraken die in de dekking staan werden maar half uitgevoerd en hierdoor kon Oliveo met de schutter op de links opbouw makkelijk tot scoren komen. Na 10 minuten stond het 5-5 gescoord door beide linksopbouwers van de teams. Echter kregen we wel iets meer grip op de partij maar Oliveo kon bijblijven. Om en om werd er gescoord en met af en toe een grotere voorsprong kwamen we met de rust uit op 16-14. Het moest anders, sterker nog iedereen wilde anders. Dus vol aan de bak in de 2e helft. Dat ging ook zeker goed binnen 3 minuten stonden we 5 punten voor en we gingen verder. Samenspel zowel in de dekking als in de aanval zorgde voor soms flitsend spel. Ook wel veel afspeel fouten zodat het allemaal een beetje rommelig werd maar raak schieten dat deden we wel. Oliveo probeerde het wel maar kon echt niet bijblijven. Met nog een aantal doelpunten te gaan tot de 40 verzwakte de dekking en lieten we Oliveo scoren. Maar de snelheid zat er lekker in en om en om werd er gescoord. 41-28 was de eindstand hopelijk houden we deze snelheid vast en kunnen we aanstaande zondag tegen de koploper knallen. Kom kijken om 13.30 in de Pijl

Dames 2 moest naar het lastige NEA. Met de nieuwe coach William van den Ende moesten ze proberen punten te pakken. Een redelijke eerste helft werd gevolgd door een slechte tweede helft. Afspraken in de dekking werden niet uitgevoerd waardoor de rechtsopbouw te makkelijk kon scoren. De wedstrijd was hard en de scheidsrechter had er in zijn eentje niet helemaal grip op. Met als gevolg een harde overtreding en een dame die het ziekenhuis moest bezoeken. Eindstand 31-18. Zondag de schouders eronder tegen Schipluiden om 16.00 in de Pijl. Dan moet het echt lukken.

Het Weekend van.. Positief spel maar minder resultaat

Positief spel maar minder resultaat

Dames 1 ging zaterdag op bezoek bij Nieuwegein en dames 2 speelde zondag thuis tegen Hellas 2. Beide wedstrijden mocht ik van de bank meemaken en gaven mij beide na afloop gemengde gevoelens.

De wedstrijd van vorig seizoen herinner ik mij nog goed. Na een “slechte” warming up gingen we aan de bak maar konden met het wisselende spel toen geen punten meenemen. 31-27 verlies. Dit weekend zou dat toch anders moeten kunnen. Overal waar je nu komt staat dat er gespeeld wordt door het team wat vorig jaar 3e werd in de competitie dan zien de meeste dat het team er anders uit ziet dan vorige seizoenen. We hadden dit keer een betere warming up en eigenlijk gingen we redelijk goed van start. Maar na een aantal doelpunten gescoord te hebben verdween de effectiviteit van de aanvallen. Paal, lat en naast zorgde voor onzekerheid en zoals vaak werd de frustratie onze 7e tegenstander. Verdedigend lieten we het daarom verzwakken en moest Kim vaak tot het uiterste gaan om de bal uit het goal te houden. Nieuwegein greep de kans en kwam met de rust weer langs zij en zo gingen we met een gelijkspel de kleedkamer in. De tweede helft was alles of niets vol gas erin er werd hard gewerkt maar het scoren mocht nog steeds niet lukken. Twijfels en verkeerde beslissingen aan onze kant gaf Nieuwegein vleugels en bleven bij. Ondanks het goede verdedigen en daarna de snelle tegenaanval werd de voorsprong niet groter. Om en om gingen de ballen erin en met nog ongeveer 15 seconde te spelen gooide Nieuwegein de winnende bal in het goal. met 1 punt verschil verliezen is nooit leuk maar ondanks dat waren er meer positieve acties dan negatief.

De volgende dag speelde Dames 2 tegen Hellas. Een tegenstander met ervaring en vol slimmigheidjes. De start was super, goed verdedigen en keeperswerk zorgde voor een voorsprong van maximaal 5 punten. Dat was voor de dames even schrikken maar toen kwam de trein van Hellas op gang. We werden slordig in verdedigen en schoten, schreef ik dat nou ook bij dames 1, op lat en paal of te gehaast. Binnen 10 minuten was de voorsprong omgezet naar een achterstand en leek ook hier een 7e speler tegen ons te spelen.13-19 even rust. In de rust nog even duidelijk gemaakt samenwerken, felheid, lef en praten binnen het verdedigen wel erg belangrijk is. Na de rust mooi oom te zien hoe er gestreden werd. Wel was er nog wel eens een concentratie probleem waardoor de aanvallers van Hellas makkelijk door konden breken maar na wat opjagen van de dekking ging dat wel weer beter. Ook deze wedstrijd heb ik positieve dingen gezien en is er een stijgende lijn te zien bij dames 2 wat ook met een nieuwe samenstelling speelt.

Dames 2 speelt zondag om 13.30 tegen ROAC in de Sosefhal. Tot op de tribune!!!!

Het Weekend van.. De stevige derby

De stevige derby.

Afgelopen zaterdag was de derby tegen VELO. Een wedstrijd waar je van kan verwachten dat er veel fanatiek publiek zit en de beide teams tot het uiterste zouden gaan om de punten binnen te halen. Die verwachting kwam ook uit. Twee gedreven teams waarvan VELO het hardst uit de startblokken kwam. Al binnen 5 minuten werd zichtbaar dat VELO daadwerkelijk tot het uiterste zou gaan om de punten binnen te halen. Wij moesten nog even opstarten maar kregen langzaam grip op de aanval van VELO. Samenwerken in de dekking is daarbij belangrijk en dat lieten de dames langzamerhand telkens meer zien in het verloop van de wedstrijd. De scheidsrechters hadden in de gaten dat er een groot verschil zat in het fysieke verdedigen van VELO en verdedigen van ons. Dat bleek wel uit de bestraffingen die werden uitgedeeld, die ons niet veel voordeel opleverde want tot score kwamen we maar 2x in overtal. De kracht van ons team zat hem in het incasseren, daar waar speelsters met twee handen op de keel werden onderuitgehaald en met ellebogenwerk werden tegengehouden werd onze dekking hechter en bal gerichter. Dit zorgde ervoor dat onze snelle tegenaanval weer lekker ging lopen. Toch kam VELO tot 1 punt maar toen ging er bij ons een tandje op. Daar waar veel geforceerd werd in de aanval werd nu met wat meer geduld gespeeld zodat de opgezette aanval meer succes opleverde. Onze doelgerichte acties zorgde voor goede dreiging waardoor de cirkel vaak genoeg aangespeeld werd en met enige weerstand toch tot scoren kon komen. De stevige derby eindigde in ons voordeel 29-22 . Hard gewerkt voor de eerste punten!

Zaterdag 15 oktober spelen we tegen Nieuwegein om 20.30 in de Galecop.

Dames 2 had het moeilijker tegen Ventura. De zaalopening van Ventura zorgde voor een heleboel publiek. Daar hadden de dames het moeilijk mee. Ventura was een maatje te groot. Maar de dames zijn het blijven proberen en konden helaas niet tot afrondingen komen van de kansen. 29-13 was een grote uitslag volgend week gewoon weer lekker aan de slag tegen Hellas 2 16 oktober om 13.30 in de PIJL.